Mjölksyrebakteriens evangelium

Jag är fullkomligt medveten om hur nyfrälsta människor uppfattas av omvärlden. Vare sig det gäller att sluta röka, träffa Jesus eller inse att fri fildelning faktiskt är bäst för oss alla. Detta avhåller mig trots allt inte från att fortsätta att missionera för vad jag tror på. Så nu predikar jag alltså mjölksyrebakteriens evangelium.

Tänk efter lite grand. När började antalet allergiska personer skena i höjden? Vissa siffror pekar på att det nu är upp emot 40% av alla ungdomar som företer mer eller mindre allergiska reaktioner. Men hallå, då…! Är det ingen som reagerar — mer än läkemedelsindustrin som producerar den ena allergimedicinen efter den andra? Något måste ju ha hänt det senaste halvseklet som förorsakat denna explosion av allergier.

En sak som hänt är att vi fått kyl och frys, vilket gjort att vi inte längre behöver ägna oss åt konserveringsmetoder som kräver veckor på sig att verka. Den mest uppenbara av dessa metoder är mjölksyrekonserveringen. Nu när den inte längre används, så har vi inte längre samma mängd av dessa livsnödvändiga bakterier i våra tarmar. I och för sig så uppmanas vi nu att dricka “hälsodrycker” såsom Dofilus, men hur mycket sådant kan vi kolka i oss varje dag?

Det bästa med den naturliga motreaktionen mot den urlakning av vårt immunförsvar, som dagens moderna livsmedelsindustri har mer eller mindre tvingat på oss, är att det är så otroligt lätt att åstadkomma den!

När man väl har lyckats få till sina mjölksyrade morötter så har man en lag som är guld värd! Inte bara motsvarar ett par matskedar av lagen ett glas Dofilus, den är dessutom otroligt smaklig att använda i matlagningen. Syran är mindre påträngande än ättika eller vinäger och mer neutral än citron eller lime och sältan är fullkomligt perfekt.

Sedan är det alltså “a walk in the park” att sno ihop hinkevis med mjölksyrade grönsaker. En halv deciliter av färdig kultur och sedan fylla upp med bräckt vatten (1 matsked per 1 liter vatten — 1,5%). Titta bara här:

Mjölksyrat äventyr

Från vänster till höger:

Ingefära

Andra satsen. Tunt skalad och skivad. Ultrafärsk ingefära, blankt skimrande — nästan silverblänkande — ingefärsrot ett måste. Varje tunn skiva fullkomligt exploderar i munnen med olika smaker. Stannar kvar flera minuter och gör att man blir sugen på en till. Ett måste att testa för alla ingefärsälskare.

Morötter

Tredje satsen. Går åt ungefär en morot om dagen här. Syran, sältan och sötman gör att man bara vill ha mer och mer.

Frysta grönsaker — sommarblandning

Varför jobba med att rensa, skala och hacka grönsaker när de finns att köpa färdigbehandlade? Ungefär ett kilo sommarblandning i den här burken.

Gul lök

Tre stora, gula lökar. Halverade, skalade och grovt skivade. Glöm inte att gul lök innehåller upp till 9% socker. Närmare en 1:2:3-inläggning än så här kommer man knappast med den här varianten av inläggning.

3 Responses to “Mjölksyrebakteriens evangelium”

 1. Calle Rehbinder Says:

  Riktigt intressant! Att allergier har allehanda orsaker, den saken är klar, som t.ex. att vi förmodligen lever alldeles för rent, så att kroppens immunförsvar inte får tillräckligt mycket att göra, är ju en variant.

 2. Björn Felten Says:

  En variant som låter mycket logiskt i mina öron, Calle. Allt försvar behöver ju träning, en och annan harmlös skärmytsling då och då torde göra att försvaret alltid är alert.

  Inte så att jag tror att någon av oss vill gå tillbaka till Lortsveriges dagar, men enligt en ny rapport är tydligen allergier i jordbrukarfamiljer sällsynta. Kanske skulle vi erbjuda oss att mocka skit i något närliggande stall några gånger per år? :)

 3. Felten Fabulerar » Blog Archive » Kantareller, kantareller och mer kantareller Says:

  [...] i år tillkommer, som en del av er förmodligen förstår, ett försök med mjölksyrekonservering. Med tanke på hur många kilo kantareller årets skörd förefaller att bli, så har jag bestämt [...]

Leave a Reply